top of page

Presentatie

  • Gülsen Atakli
  • 6 jun 2018
  • 6 minuten om te lezen

De dag van de presentaties is aangebroken. Wij (15 studenten in totaal) gaan onze Masterpiece presenteren aan elkaar en aan de begeleiders.

4 studenten zijn aangesloten van een andere groep.

Er zijn 4 rondes. Elke ronde bestaat uit 4 presentaties, gevolgd door een pauze.

Zenuwslopend, ik zit in het laatste blok van de presentatie ronde.

Mijn presentatie gaat over de 21ste-eeuwse vaardigheden in het basisonderwijs.

ICT is op veel RVKO scholen het ondergeschoven kindje, omdat ICT buiten de scholen zich eigenlijk veel sneller ontwikkelt dan binnen de scholen. Zo ook bij ons op school.

De afgelopen 5 jaar heb ik verschillende gesprekken gehad met mijn directie over de gang van zaken rondom ICT bij ons op school. Vanaf 2015 hebben we in behapbare stappen problemen aangepakt; zoals vervanging van computers en laptops, het vervangen van de beamers naar Ultra Short-Throw beamers en aanleggen van goed werkende wifi.

Daarnaast wordt jaarlijks door de RVKO ICT- coördinatorenmiddagen georganiseerd om ICT steeds onder de aandacht te brengen. Ook worden er tijdens deze middagen diverse workshops georganiseerd. Zo ben ik in aanmerking gekomen met een FABLAB, waarbij aan de 21ste-eeuwse vaardigheden van de leerlingen werd gewerkt. Toen was de koppeling al snel gemaakt.

Vragen:

Voor wie is herkenbaar dat ICT achterloopt?

Wie werken op school aan de 21ste-eeuwse vaardigheden van de leerlingen?

Op welke wijze komen de 21ste-eeuwse vaardigheden aan bod binnen jullie onderwijs?

In de diverse plannen van het huidige schooljaar (2017/2018) staat onder meer:

- “kinderen leren omgaan met de 21ste-eeuwse vaardigheden” (meerjarenbeleidsplan en schoolgids)

- “uitwerken van de mogelijkheden om alle leerlingen in aanraking te laten komen met 21st Century Skills” (meerjarenbeleidsplan)

- “in het schooljaar 2017-2018 wordt het ICT-gebruik uitgebreid; onder andere om met alle kinderen te werken aan de 21st Century Skills” (schoolplan)

- “met het gebruik van de computer willen we de kinderen voldoende voorbereiden op de maatschappij waarin het steeds belangrijker wordt hiermee goed om te kunnen gaan” (schoolgids)

Als we dit bovenstaande willen realiseren bij ons op school, moeten we dit ook gaan integreren in ons onderwijs.

Omdat ik niet alle 11 vaardigheden van de 21ste-eeuwse vaardigheden tegelijkertijd kan aanbieden, moet ik keuzes maken en in kleine stappen aanbieden. Daarom wil ik beginnen met het aanbieden van computational thinking/programmeren en informatievaardigheden. Ik heb voor deze 2 vaardigheden gekozen, omdat deze het beste aansluit bij ons op school en de ICT vaardigheden van de leerlingen.

In de week van de Mediawijsheid (16 t/m 23 november 2018) wil ik de vaardigheid mediawijsheid centraal stellen en de lessen hierop aanpassen. De andere vaardigheden zullen in de toekomst ook aan bod komen.

Dit leidt tot de volgende onderzoeksvraag:

“Hoe kunnen we de twee onderdelen “computational thinking/programmeren en informatievaardigheden” van de 21ste -eeuwse vaardigheden integreren in de dagelijkse lespraktijk op de Paus Joannesschool, zodat alle leerlingen hiermee in aanraking komen?”

In januari 2018 hebben we met het team een inspiratiesessie gehad met een aantal vaardigheden van de 21ste -eeuwse vaardigheden.

Tijdens deze inspiratiesessie ging Ralph van der Stroom (Onderwijsconsulent Heutink-ICT) naast een stuk theoretische uitleg in op de praktische inzet van software en materiaal om te leren programmeren.

Deze inspiratiesessie startte met een centrale aftrap over Computational Thinking en Internet of things. De nadruk lag op het enthousiasmeren van het team, onderzoeken naar de mogelijkheden van de aangeboden materialen en samen nadenken of wij dit in de toekomst aan onze leerlingen willen aanbieden.

We hebben een paar teambijeenkomsten gehad. Conclusie: we willen dat de leerlingen leren omgaan met de 21ste-eeuwse vaardigheden, dat ze ermee in aanraking komen en dat ze de 21ste-eeuwse vaardigheden aangeboden krijgen. Dit kunnen we realiseren door het opzetten van een Skills lab/ICT lab. De leerlingen kunnen in een circuitvorm aan de slag met de verschillende materialen en zo hun 21ste-eeuwse vaardigheden ontwikkelen.

De compilatie video behorende bij de bovenstaande PowerPoint dia

- Nieuwe beroepen;

Er zijn ICT- toepassingen nodig voor de toekomstige beroepen, want er komen steeds nieuwe beroepen bij waarbij ICT een grotere rol speelt. Eén op de zes leerlingen zal in de toekomst een baan krijgen die nu nog helemaal niet bestaat.

* VR-brillen zijn in opmars en zullen net zo vaak gebruikt worden als onze smartphone. Om al deze nieuwe computerwerelden te ontwerpen is mankracht nodig.

* Er komen robots in ons huis: nooit meer hoeven strijken, afwassen of aan je medicijnen hoeven denken klinkt erg prettig. Mensen nodig die bepalen wat een robot wél en niet mag doen.

* In de toekomst zullen al onze apparaten op elkaar aangesloten zijn: de koelkast geeft een seintje aan de supermarkt als de melk bijna op is, zodat deze automatisch bezorgd wordt. De airconditioning gaat automatisch aan als je de straat in komt rijden en het koffiezetautomaat begint dan ook meteen te pruttelen. Er zijn echter wel mensen nodig die al deze technologieën ontwikkelen.

Designers, analisten en illustratoren met een technische achtergrond zijn daarom hard nodig.

- Veranderende maatschappij;

Leerlingen zullen in toenemende mate in een technologische en door media gedreven omgeving leven, waarin een overvloed aan informatie beschikbaar is en waarin snelle veranderingen in de beschikbare technologische hulpmiddelen plaatsvinden. Het vermogen om door het ingewikkelde informatielandschap te navigeren, vraagt van leerlingen een scala aan elementaire ICT-vaardigheden.

In ons schoolplan, de schoolgids en het meerjarenbeleidsplan is beschreven dat 21ste-eeuwse vaardigheden en het gebruik maken van ICT van belang zijn om leerlingen voor te bereiden op de maatschappij, doordat deze constant in beweging is.

Kortom: we moeten leerlingen als burger voorbereiden op functioneren in mediarijke kennissamenleving

- Werkdruk verlagen bij groepsleerkracht;

* Groepsleerkrachten hoeven deze ICT lessen zelf niet te geven.

* Wel bijscholing/cursussen tijdens een studiedag om de basisvaardigheden van het programmeren te beheersen

* De lessen worden volgens een vast rooster verzorgd door 1 vaste leerkracht in een andere ruimte, dan het klaslokaal

* groepsleerkracht kan op dat moment wat anders doen: administratie, nakijken, gesprekken voeren.

De Paus Joannesschool is sinds begin 2017 al aardig een slag aan het maken op ICT-gebied. We zijn digitaal aardig op weg.

In het schooljaar 2018-2019 zal ik wederom 3 dagen werken. Alleen sta ik dan niet meer voor een vaste groep. Ik ben uit geroosterd om de ICT-lessen voor 23 groepen te verzorgen.

- Zodra de groepsbezetting voor het komende schooljaar rond is, kan ik het ICT-rooster verder invullen. Dit zal een jaarlijks terugkerende actie worden.

- Met de opzet van de lessen en de verdere invulling van de overige vaardigheden ben ik nog bezig.

- Het grootste gedeelte van de materialen zijn aangeschaft. Momenteel ben ik me aan het oriënteren voor de opbergmogelijkheden van deze materialen, zodat ze makkelijk gepakt kunnen worden.

- Verder gaan we komend jaar aan de slag met het vervangen van de Smartboarden naar nieuwe HD-borden en wil ik een gedegen ICT-beleidsplan opzetten.

Met deze opleiding ben ik de juiste weg ingeslagen en ga ik nu verdere stappen ondernemen om ook het hele team en leerlingen scherp te houden en goed aan te sturen op ICT-gebied. Ik wil nog bijscholen voor Google Education en ik moet continu op de hoogte blijven van de nieuwe ontwikkelingen.

Hopelijk zal er in de toekomst op de Paus Joannesschool meer lessen gegeven worden met meer gebruik van ICT toepassingen. En zullen de 11 vaardigheden van de 21ste -eeuwse vaardigheden bewust en of onbewust gebruikt worden.

Bedankt voor jullie aandacht.

Feedback van de begeleiders:

- "Interactie ontbreekt tijdens de presentatie".

- "Beleidsplan beter integreren in het bestaande beleidsplan. Per vakgebied benoemen wat je met ICT kan en wil bereiken. Zodat het er niet bijkomt, maar ernaast als ondersteuning van de vakken".

- "Visie van ICT helder in Masterpiece beschrijven".

- "Is de verandering blijvend? Hoe ga dit garanderen? Borging de komende jaren?".

Interactie: Doordat ik in de laatste ronde van het presenteren zat, was ik door de zenuwen de interactie vergeten. Ik had vragen (zie dia 1) aan mijn studiegenoten willen stellen. Bij antwoord ja moesten ze staan. Bij antwoord nee, moesten ze blijven zitten.

Beleidsplan: Het was een goede tip om ICT te integreren in ons bestaande beleidsplan. Door ICT te linken met de bestaande vakken, ervaren de collega's geen tot minder werkdruk.

Zo ontstaat er 1 document.

Visie: Onze visie op het gebruik van ICT heb ik geformuleerd, maar tijdens mijn presentatie niet benoemd. Deze staat wel beschreven in mijn Masterplan.

Borging: Mijn directie heeft bij de RVKO aangekaart dat er meer uren nodig zijn voor ICT. Het heeft haar wat moeite gekost, maar ze heeft het voor elkaar gekregen; de komende 4 jaar is de ICT-coördinator vrij geroosterd om ICT gerelateerde vakken te geven, het team aan te sturen en de leerlingen te begeleiden. Dit wordt in het meerjarenbeleidsplan opgenomen.

Ik heb bij de afronding van mijn Masterplan rekening gehouden met de feedbackpunten van de begeleiders.

 
 
 

Comentários


Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page